Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2022. febr. 11.
IKK

  A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

  A technikusi oklevél előnyt jelent a felsőfokú felvételin is

  A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

  A technikumot választó tanulóknak lehetőségük van a felsőoktatásban is továbbtanulni, mert ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit.

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésből lépnek a felsőoktatásba, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a korábban megszerzett szakmai tudás. 

  Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető.

  A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembevételével – szerezhető többletpontokra is.

  Azok, akik okleveles technikusképzésben vesznek részt, és ezzel vállalják, hogy tanulmányaik során a technikum és az egyetem által közösen meghatározott többlet tananyagtartalmat sajátítanak el, az adott egyetem meghatározott képzésére való jelentkezés esetén felvételi pontjaikat számíthatják a szakmai vizsga eredményének ötszörözésével, ha a szakmai vizsgájuk minősítése legalább jó (4). Ezzel a pontszámítással akár 500 pontot is elérhetnek a felvételizők. 

  Az okleveles technikusképzés további előnye, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányaikba akár 30 kreditpontot is beszámíthatnak.

  A felvételi pontszámítás lehetséges módjait az alábbi ábra szemlélteti:

  Képillusztráció: Shutterstock

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Útmutató a témahetekhez_hatékonyság, innováció, szakképzés

  Útmutató a témahetekhez

  Webináriumsorozatunk következő része

  2024. febr. 27.
  IKK
  Pedagógia szakos tanulók csoportképe

  PEDAGÓGIA CSAPATVERSENY ISKOLÁNKBAN

  2024. február 21-én délután vidám, hangulatos versenyen mérhették össze tudásukat, alkotóerejüket az oktatás ágazat tanulóiból álló 3 fős csapatok.

  2024. febr. 23.
  Intézmény
  Esti szakács tanulóink munkái_1 tál étel

  ESTI SZAKÁCS TANULÓINK MUNKÁI

  Az esti munkarendben tanuló felnőtt diákjaink szakmai gyakorlaton számos hagyományos és új trendeknek megfelelő ételkészítési technológiákat gyakorolnak.

  2024. febr. 21.
  Intézmény


  KIMIKK
  Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Bajai Szakképzési Centrum

    6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

   • Telefon: +36 79 521 080

    E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

    OM azonosító: 203028

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


   2024Bajai Szakképzési Centrum