Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2022. febr. 11.
IKK

    A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

    A technikusi oklevél előnyt jelent a felsőfokú felvételin is

    A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

    A technikumot választó tanulóknak lehetőségük van a felsőoktatásban is továbbtanulni, mert ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit.

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok számára, akik a szakképzésből lépnek a felsőoktatásba, tanulmányaik során jelentős előnyt, könnyebbséget jelent a korábban megszerzett szakmai tudás. 

    Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető.

    A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban. Emellett természetesen jogosultak az általános szabályok szerint – például nyelvvizsga, sporteredmény, vagy szociális helyzet figyelembevételével – szerezhető többletpontokra is.

    Azok, akik okleveles technikusképzésben vesznek részt, és ezzel vállalják, hogy tanulmányaik során a technikum és az egyetem által közösen meghatározott többlet tananyagtartalmat sajátítanak el, az adott egyetem meghatározott képzésére való jelentkezés esetén felvételi pontjaikat számíthatják a szakmai vizsga eredményének ötszörözésével, ha a szakmai vizsgájuk minősítése legalább jó (4). Ezzel a pontszámítással akár 500 pontot is elérhetnek a felvételizők. 

    Az okleveles technikusképzés további előnye, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányaikba akár 30 kreditpontot is beszámíthatnak.

    A felvételi pontszámítás lehetséges módjait az alábbi ábra szemlélteti:

    Képillusztráció: Shutterstock

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    2024. nyári felnőtt oktatás kínálat fejlécének képe

    2024. szeptembertől induló oktatási kínálatunk felnőttek számára

    Felnőttek oktatása

    2024. júl. 17.
    SZC
    IKK stand az EFOTT-ON

    Szakképzés az EFOTT-on

    Az IKK is részt vett a 2024-es EFOTT fesztiválon.

    2024. júl. 17.
    IKK
    Büfé pályázat 2024.

    Büfé pályázat 2024.

    Kalocsa Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium

    2024. júl. 9.
    SZC


    KIMIKK
    Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Bajai Szakképzési Centrum

        6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

      • Telefon: +36 79 521 080

        E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

        OM azonosító: 203028

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


      2024Bajai Szakképzési Centrum