Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2023. nov. 14.
IKK
  • Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK)

Partnerségi előkészület a Svájci programban

Már folyik a svájci-magyar partnerségi együttműködés kereteinek kialakítása

Partnerségi előkészület a Svájci programban

A szakképzés fejlesztésére 10,536 millió svájci frank áll rendelkezésre a Svájci-Magyar Együttműködési Program II. időszakában, 2029 végéig. A Svájci-Magyar Együttműködési Program az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, a gazdasági növekedés és a szociális partnerség erősítéséhez, a fiatalokat érintő munkanélküliség csökkentése járul hozzá. 

A szakképzés a svájci program egyik meghatározó tematikus területeként került nevesítésre. A svájci alapból finanszírozott szakképzési program keretében tervezett fejlesztések hozzájárulnak a Szakképzés 4.0 Stratégia célkitűzéseinek eléréséhez, különösen a szakmai oktatás módszertanának megújításához, a projektalapú oktatás módszertani fejlesztésének és bevezetésének támogatásához; a szakképzési centrumokban megvalósuló pályaorientáció és életpályatanácsadás fejlesztéséhez, a szakképzés minőségének fejlesztése, a duális képzés megerősítése és a szakképzés vonzerejének és munkaerőpiaci jelentőségének fokozása érdekében.

A fejlesztési programok végrehajtására Magyarország leghátrányosabb helyzetű régióiban kerülhet sor az IKK Zrt., mint program operátor szakmai irányításával.

 

A szakképzés-fejlesztési program, hivatalos nevén a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat jelenleg előkészítési szakaszban van, azonban már jelentős lépések megtételére került sor az IKK Zrt. részéről, valamint a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetség Svájci Hozzájárulási Iroda, másrészt a Nemzeti Irányító Hatóság támogatásával annak érdekében, hogy a svájci-magyar szakképző intézmények közötti együttműködést megalapozó előkészítő munka elkezdődhessen. A kialakításra kerülő partnerség célja, hogy a program végrehajtása során a tervezett módszertani fejlesztésekbe a svájci szakképző intézmények és módszertani központok szakembereinek svájci reformok során megszerzett szakmai tapasztalata beépítésre kerülhessen. 

 

2023. október 24-én szakmai egyeztetés keretében határozták meg a Szakképzési program Magyarországon c. támogatási intézkedés javaslat előkészítésén dolgozó szakemberek, a program eredményes végrehajtásához hozzájáruló azon intézkedéseket, amelyek a svájci és magyar intézmények partnerségi kapcsolatának kialakításához járulnak hozzá.

A rendezvényre a svájci Centre professionnel du Nord vaudois szakképző intézmény képviselője is ellátogatott, akinek szakmai iránymutatásával kerültek meghatározásra a partneri együttműködés lehetséges keretei.

 

A szakmai program eredményesen zárult, a partnerségépítő munka pedig tovább folytatódik, hogy a program tervezett indulásáig létrejöhessen az együttműködés a svájci és a magyar intézmények között. 

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

https://svajcialap.hu/

Second Swiss Contribution to selected EU member states (admin.ch)

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések

A digitális átállás támogatására irányuló magyarországi szakképzési fejlesztések

„Hungary: supporting digital transition of VET” címmel az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (Cedefop) publikálta a ReferNet projekt keretében készített nemzeti hírt a szakképzési fejlesztések útján történő digitális átállás támogatásáról.

2022. júl. 20.
IKK
POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

POM - Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz

Pályaorientációt támogató mérőeszköz tanulók részére

2022. dec. 2.
IKK
Tanév rendje 2024/2025

Tanév rendje

Megjelent a 2024/2025-ös szakképzési tanév rendje

2024. aug. 28.
IKK


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Bajai Szakképzési Centrum

      6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

    • Telefon: +36 79 521 080

      E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

      OM azonosító: 203028

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


    2024Bajai Szakképzési Centrum