Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2023. júl. 27.
IKK
  • Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK)

Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

Tanév rendje

A 2023/2024. évi tanévtől kezdődően a szakképzésben önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét. Az új rendszer bevezetését többek között olyan szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés. 
 

A szakképzési törvény 2023 tavaszi módosítása megteremtette annak jogalapját, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét. A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Az új rendszer bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.
 

Legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe. Továbbá vannak olyan sajátos, a szakképzés egészét érintő események, specialitások, oktatásszervezési lehetőségek és igények, amelyek egységes szabályozása miniszteri rendeleti szinten indokolt. A rendelet lehetőséget ad a 2023/2024. tanév kereteinek, szakaszainak, valamint a szünetek és vizsgaidőszakok időpontjainak rögzítésére. Mindez segítséget nyújt a szakképző intézményeknek a következő tanév megfelelő előkészítéséhez és lebonyolításához, a tanulóknak és a szülőknek a következő tanévre való megfelelő felkészüléshez és tervezéshez.
 

Az önálló szabályozás a szakképzési sajátosságok mellett a köznevelés rendszerével történő összhang érdekében megerősíti, hogy a felvétel és a beiratkozás, a 10. évfolyamos mérések, valamint az érettségi vizsga időszaka a szakképzésben és a köznevelésben továbbra is azonos, a köznevelési szabályozáshoz igazodó marad.

 

Forrás: KIM
Képillusztráció: Shutterstock

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Tanév rendje

Tanév rendje

A szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a jövőben a tanévek.

2023. júl. 27.
IKK
Szerezz érettségit felnőttként, ingyenesen!

Szerezz érettségit felnőttként, ingyenesen!

Az érettségi vizsgára felkészítjük felnőttek számára kialakított oktatási formában, ingyenesen, Baján és Kalocsán. Az érettségi bizonyítvány megszerzésével számos szakmai kínálatunkból választhat.

2023. júl. 14.
SZC
Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben

Új, innovatív megoldások a felnőttképzésben

Magyarországon új lehetőségek nyílnak a felnőttképzések terén a mikrotanúsítványok és az egyéni tanulási számlák bevezetésével. Az Európai Uniós kezdeményezés célja, hogy a gyorsan változó munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően rugalmasabbá és szélesebb körben elérhetővé tegye a felnőttképzéseket.

2023. júl. 21.
IKK
Nem vettek fel az egyetemre?

Nem vettek fel az egyetemre?

Tanulj tovább a szakképzésben!

2023. júl. 25.
IKK


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Bajai Szakképzési Centrum

      6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

    • Telefon: +36 79 521 080

      E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

      OM azonosító: 203028

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


    2024Bajai Szakképzési Centrum