Ugrás a fő tartalomra

6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.


+36 79 521 080

Széchenyi 2020

Hírek


2023. aug. 8.
IKK, BSZC
  • Bajai SZC
  • Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK)

Mi a különbség a szakma és szakképesítés között?

Szakma és szakképesítés jelentése

Mi a különbség a szakma és szakképesítés között?

Mi a különbség a szakma és szakképesítés között?

Megújult a szakképzés és felnőttképzés. Az új képzési szerkezet egyik ágát a szakmai oktatásban, szakképző intézményben elsajátítható szakmák, másik halmazát a szakképző intézmény vagy felnőttképző által szervezett szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítések alkotják.

Szakma

A Szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására kizárólag szakmai oktatás keretében, szakképző intézményben (iskola) van lehetőség. A középiskolások a technikusi szakmákat öt év alatt, a szakképző iskolában oktatott szakmákat három év alatt szerezhetik meg. Kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismeret nélküli, technikumban érettségi végzettségre épülő, szakképző iskolában a tizedik osztály elvégzéséhez kötött) képzésben a képzési idő lényegesen rövidebb. Minden esetben lehetőség van a korábbi tanulmányok, megszerzett tudás, illetve szakmai tapasztalat beszámítására.

A felnőttek szakmai oktatása rugalmasan szervezhető. A szakmai oktatást szakmai vizsga zárja. Az így szerzett technikusi oklevél és szakképző iskolát elvégzők számára kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert középfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsít. A szakmák tartalmát a Szakmakártyák mutatják be.

A Bajai SZC-ben technikumi és szakképző iskolai oktatás szakmái ITT olvashatóak, a felnőttek nappali rendszerű szakmai oktatása ITT, a felnőttek szakmai oktatása kapcsán hirdetett szakmáink ITT találhatóak.

 

Szakképesítés 

Szakképesítés szakmai képzés keretében szerezhető. Szakmai képzést szakképző intézmény és felnőttképző intézmény is szervezhet. Térképes keresőnkben a szakképzési centrumokban és szakképző intézményeikben megszerezhető szakképesítésekre lehet keresni (a térképen kereshető intézmények köre folyamatosan bővül, ezért érdemes a szakképzési centrumok honlapján is tájékozódni).

A szakképző intézményekben hirdetett ingyenes képzésekben azok vehetnek részt, akik még nem rendelkeznek szakképesítéssel. A szakmai képzés rövid időtartamú, és általában valamely szakmára épül rá, vagy egyéb speciális ismeretek elsajátítására irányul. A korábbi tanulmányok, megszerzett tudás, illetve szakmai gyakorlat itt is beszámítható. A szakmai képzés eredményes elvégzéséről a képzésben résztvevő tanúsítványt szerez, amellyel akkreditált vizsgaközpontban (ennek hiányában az IKK vizsgaközpontjában) képesítő vizsgát tehet. A képesítő vizsga sikeres teljesítése esetén a vizsgázó államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt szerez. A szakképesítések tartalmáról itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Bajai SZC-ben induló szakmai képzéseinkről tájékozódhat ITT, a jelentkezési lapok ITT találhatóak.

 

Szakképző intézménykereső, 2023/24:  https://ikk.hu/terkep

 

Forrás: IKK.hu

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

A technikumi képzés a felsőoktatás „előszobája”

A technikusi oklevél előnyt jelent a felsőfokú felvételin is

2022. febr. 11.
IKK
Válaszd Te is a szakképzést!

Válaszd Te is a szakképzést!

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

2022. jan. 31.
IKK
Népszerű a megújult szakképzés

Népszerű a megújult szakképzés

MKIK: egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

2022. jan. 20.
IKK


KIMIKK
Bajai Ágazati KépzőközpontBajai Független VizsgaközpontBányai Júlia BajaEU Szakképzési Hét hivatalos partnereJelky András BajaKalocsai DózsaKossuth Zsuzsanna KalocsaRadnóti KollégiumTürr István Baja
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Bajai Szakképzési Centrum

      6500 Baja, Petőfi Sándor u. 3.

    • Telefon: +36 79 521 080

      E-mail: Szakmai ügyekben: info@bajaiszc.hu; Gazdasági ügyekben: virag.tibor@bajaiszc.hu

      OM azonosító: 203028

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000256


    2024Bajai Szakképzési Centrum